میگرن را با غذا درمان کنید
میگرن،نوعی اختلال سردرد است که با ترکیب متنوعی از تغییرات عصبی و گوارشی مشخص می شود. درد میگرن اغلب اوقات بصورت درد ضربان دار یک طرفه است که ابتدا خفیف است و کم کم شدید می شود. دردهای میگرن در همه موارد با بی اشتهایی و تهوع و گاهی اوقات با استفراغ همراه هستند.سازمان جهانی بهداشت(WHO) میگرن را از ناتوان کننده ترین بیماری های انسانی شناخته است.
در هنگام حملات میگرنی ،بیماران به وضوح دچار تحمل نکردن نور هستند و برای استرحت به محلی تاریک می روند.ممکن است تحمل نکردن صدا و گاهی اوقات تحمل نکردن بوها نیز وجود داشته باشد.میگرن در هر سنی از کودکی تا بعد ازآن می تواند شروع شود. در کودکان ،میگرن اغلب با حملات درد شکم ،بیماری حرکت و اختلالات خواب همراه است.
تشخیص بیماری، براساس خصوصیات سردرد و علائم همراه صورت می گیرد.چراکه نتایج معاینه فیزیکی و مطالعات آزمایشگاهی بطور معمول طبیعی است. در مورد میگرن انواع متعددی از آن توصیف شده اند که شایع ترین آنها عبارت اند از : میگرن معمولی(میگرن بدون وجود پیش درآمد) و میگرن کلاسیک(میگرن همراه با مرحله پیش درآمد).
عوامل حملات میگرنی:
استرس و یا حتی رهایی از استرس که می تواند موجب بیماری شود.
هورمون ها(مصرف قرص بارداری و یا درهنگام قاعدگی).
کمبود خواب و یا اختلال در الگوی خواب فرد.
سفر و یا تغییر آب و هوا و یا بلندی محل زندگی.
مصرف بیش از اندازه مسکن ها و درمان های ضد درد
گرسنگی طولانی(مانند روزه) و تغییرات متناوب فاصله وعده های غذایی.
کمبود آب در بدن
مصرف سیگار
اگرچه نمی توان از تمام حمله های میگرنی جلوگیری کرد، ولی می توان با شناسایی عواملی که منجر به تحریک و ایجاد حمله های بیماری می شوند، از تعداد دفعات حمله های بیماری و شدت آنها کم کرد.
نقش تغذیه
بیشتر بیماران میگرنی از پزشکان می پرسند چی بخوریم ؟ و چی نخوریم؟ البته افراد میگرنی حساسیت خاصی را گزارش نکرده اند ولی در گروهی از آنان مصرف یک یا چند ماده غذایی باعث شروع حمله میگرنی شده است،بنابراین باید در انتخاب مواد غذایی بسیار دقت نمود.
رژیم غذایی مناسب برای میگرنی ها
بهترین رژیم غذایی ،رژیم متعادل از همه گروه های غذایی با میوه و سبزی فراوان است. افرادی که مبتلا به سردردهای میگرنی هستند،باید تا حد امکان از مصرف غذاهای فرآوری شده و آماده خودداری کنند.ماهی وسبزیجات غنی از کلسیم و منیزیم (مانند کلم،براکلی واسفناج) برای این افراد مفید هستند. وعده های غذایی به هیچ وجه نباید حذف شوند،زیرا نوسان قند خون،گرسنگی و کم آبی ممکن است سردرد را تشدید کند.فعالیت فیزیکی روزانه دست کم 30 دقیقه در هر روز در بیشتر روزهای هفته می تواند احساس بهتری به افراد دهد.
برخی غذاها ،نوشیدنی ها و افزودنی های غذایی می توانند باعث تشدید علائم میگرن شوند و لذا باید آنها را شناسایی کرد و از مصرف آنها خودداری نمود.
بیش از 90درصد بیماران به غذاهای سرد حساسیت دارند .کمبود آهن و اسید فولیک نیز موجب سردرد می شود،دریافت کلسیم و پتاسیم کافی نیز می تواند از تناوب سردردها بکاهد.
عوامل غذایی تشدید کننده میگرن
گلوتامات
این ماده در محصولات آماده شده به میزان زیادی وجود دارد. به این منظور باید برچسب روی محصولات را به دقت مطالعه کرد . این ماده در انواع کنسرو و غذاهای یخ زده وجود دارد.
آسپارتام
آسپارتام که بعنوان قند جانشین در بعضی از نوشابه های رژیمی و یا شیرین کننده های مصنوعی بکار می رود، ازمحرک های میگرن است.
آمین ها
بعضی غذاهای حاوی آمین ها ،فعال کننده رگ ها هستند و به نظر می رسد آغازگر انقباض رگ های خونی در مغز می باشند.تیرامین و فنیل اتیل آمین دو ماده اصلی مسبب این مشکل هستند.اگرچه سایر آمین ها نیز ممکن است اثرات مشابهی داشته باشند.
تیرآمین
تیرآمین در الکل ،برخی پنیرها به خصوص پنیرهای مانده ،میوه ها و سبزی های کال و فاسد ،مخمرها،انواع آجیل،ماهی شور،کنسرو شاه ماهی،خامه ترش،آووکادو،سوسیس های تخمیری و گوشت های مانده یا چرب وجود دارد.
فنیل اتیل آمین
در کاکائو،شکلات،پنیر و مواد غذایی که دارای این سه ماده غذایی هستند،یافت می شود.
اکتوپامین
در مرکباتی مثل لیمو،پرتقال،گریپ فروت و... یافت می شود.
مواد غذایی نام برده از گروه آمین ها،باعث افزایش آزاد شدن سروتونین در مغز و تحریک اعصاب مغز می شوند. همچنین ایجاد سردرد می کنند.
نیتریت
کالباس،سوسیس و گوشت نمک سود که به آنها ماده نگهدارنده نیتریت افزوده شده،نباید مصرف شوند،چون می توانند عامل بروز میگرن در افراد مستعد باشند.
مس
آجیل ها،شکلات و جوانه گندم از منابع غذایی حاوی مس به شمار می روند.پرتقال،گریپ فروت ونارنگی باید از رژیم غذایی حذف شوند،زیرا مرکبات جذب روده ای مس را افزایش می دهند و ممکن است در فرآیند آغاز حمله های میگرن نقش داشته باشند.
کافئین
افزایش یا کاهش مصرف کافئین در بدن نیز درتشدید میگرن موثر است. همچنین ترک ناگهانی مصرف چای و قهوه،که هر دو کافئین دارند،می تواند موثر باشد.
مواد غذایی چرب و سرخ شده
مواد غذایی چرب و آن دسته که با روغن زیاد سرخ می شوند، عامل تشدید میگرن هستند.
سس های چرب و پر ادویه
مغزهای خوراکی(برخی مغز دانه ها از جمله بادام زمینی)
غذاهای مفید
مرغ ،خروس و بوقلمون از دسته غذاهای کم چرب و غنی از پروتئین هستند. مصرف غذاهای پروتئینی منجر به نوسان میزان قند خون نمی شود. گمان می رود که کمبود میزان قند خون از جمله عوامل میگرن است. غذاهای پروتئین دار نظیر تخم مرغ،گوشت گاو و حبوبات باید در هر وعده غذایی گنجانده شوند. مصرف میان وعده های حاوی پروتئین فراوان نیز مفید است.
سیب ،گلابی،گیلاس،زردآلو و انگور میوه هایی هستند که مصرف آن ها موجب افزایش منظم قند خون می شود. این میوه ها میان وعده های غذایی بسیار خوبی برای حفظ و کنترل قند خون هستند.
حلیم،جو،نان چاودار و حبوباتی نظیر لوبیا قرمز، عدس سبز و قرمز ، نخود و لوبیا همگی دارای فیبرهای محلول بوده وبه تثبیت قند خون کمک می کنند. این غذاها منابع خوب کربوهیدرات بوده و حبوبات نیز منابع خوب پروتئین هستند.
وقتی حمله شروع می شود چه بخوریم؟
دکتر نیستانی به این پرسش این گونه پاسخ می دهد: اصولا این بیماران در زمانیکه درگیر حمله هستند،نمی توانند چیزی بخورند بویژه اگر تهوع داشته باشند،بنابراین نمی توان توصیه کرد در این زمان چیزی برای برطرف کردن تهوع مصرف کنند. وی توضیح می دهد: توصیه های تغذیه ای بیشتر برای پیشگیری از بروز حمله است و وقتی سراغ بیمار آمد،تاثیری در تسکین او نخواهد داشت.
گاهی آزمون و خطا چاره ساز است
این بخور و نخورهای تغذیه ای صد در صد نیست و برخی بیماران با آزمون و خطا تجربه می کنند که مثلا فلان ماده غذایی باعث شروع سردردشان می شود،در حالیکه ممکن است در هیچ کتاب و منبع علمی در مورد آن چیزی نوشته نشده باشد. حتی برخی بیماران می گویند با مرکبات به هیچ وجه مشکلی ندارند بنابراین بخش عمده بایدها و نبایدهای تغذیه ای به تجربه های خود بیمار بر می گردد.
نرم افزار رژیم درمانی هایپر دایت ابزار علمی و کاربردی جهت استفاده متخصصین تغذیه
برخی از خدمات شرکت اعتماد پرداز
نرم افزار رژیم درمانی