علائم و عوامل:
درد معده از علائم اولسر در ناحیه معده و دئودنوم است، اما علائمی نظیر نداشتن اشتها،کاھش وزن، حالت تهوع و استفراغ و ترش کردن بیشتر ناشی از اولسر در ناحیه معده است.
توصیه ھای غذایی مناسب افراد مبتلا به زخم پپتیک:
* تعداد وعدهھای غذایی را افزایش و حجم آنھا را کاھش دھید.
* آھسته خوردن غذا و جویدن کامل آن نیز می تواند بسیار کارساز باشد.
* از مصرف حجم زیاد غذا به ویژه قبل از خواب پرھیز کنید.
* مصرف جو و ھویج در صورت تحمل می تواند بسیار موثر باشد.
* سعی کنید بیشتر از سبزیجات با برگھای سبز تیره استفاده کنید.
* از مصرف غذاھای مختلف در کنار ھم خودداری کنید.
*مصرف مکملھای گروه B نیز میتواند بسیار موثر باشد
* در حد امکان از مصرف نانھای سفید پرھیز کنید.
* کشیدن سیگار نیز میتواند بر روند درمان شما تأثیر سوء بگذارد.
* سعی کنید مصرف سبزیجات خود را به ویژه پس از درمان اولسر افزایش دھید.
* مصرف لبنیات پروبیوتیک به ویژه ماست می تواند بسیار کارساز باشد، به ویژه در افرادی که علت اصلی بیماری آنھا باکتری ھلیکوباکترپیلوری میباشد.
* سعی کنید وعدهھای غذایی خود را سر ساعت مشخص و به طور منظم میل کنید.
* از گرسنگیھای طولانی مدت نیز پرھیز نمایید
.
غذاھای مجاز برای بیماران مبتلا به زخم معده:
* بیماران مبتلا به زخم معده باید میوه جات، سبزیجات، غلات کامل و محصولات لبنی و شیرکم چرب یا بدون چربی را به شکل منظم دریافت نمایند.
*مصرف گوشت لخم گاو و گوسفند، گوشت طیور)مرغ و بوقلمون(، انواع ماھی، حبوباتی چون لوبیا، تخم مرغ و دانهھای مغذی نیز در مقادیر معین توصیه میشود.
* در بیماران مبتلا به زخم معده استفاده از روغنھای گیاھی مانند روغن زیتون و کانولامناسبتر است.
* در گروه غذایی لبنیات، مصرف دوغ، شیر، ماست و پنیر بدون چربی یا کمچرب، شیر سویا، شیر خشک و بستنی کم چرب و میوه ای در بیماران مبتلا به زخم معده مجاز است.
* مصرف مواد غذایی پروتئینی کافی جهت دریافت اسیدھای آمینه ضروری برای ساخت بافتھای آسیب دیده و التیام نهایی زخم معده الزامی است.
* رژیم غذایی پرفیبر نیز می تواند سبب کاھش گسترش زخم معده گردد. مواد غذایی حاوی فیبرھای محلول)مانند جو، جو دو سر، حبوبات، میوه جات و سبزیجات خاص( سبب کاھش پیشرفت زخم میشوند.
غذاھای ممنوع در بیماران مبتلا به زخم معده:
*گوشت و ماھی دودی و نمک سود شده
*انواع شور و آجیلھای پرنمک
*نوشیدنیھای گازدار
*فست فودھا )غذاھای آماده(
*چای و قهوه
*چربی زیاد و غذاھای سرخ شده
*الکل
*کنسروھا
*سیر و پیاز
*ادویه جات به ویژه ادویه جات تندی مثل فلفل
*انواع سسھا