نقرس یکی از دردناک ترین بیماری های التهاب مفصلی است .این بیماری زمانی رخ می دهد که میزان اسید اوریک خون بسیار زیاد شده واسید اوریک به آسانی دربین مفاصل ،در غضروف ها،لاله گوش و در بافت کلیه رسوب می نماید،این رسوبات می تواند مفاصل بافت ها را تخریب کرده و منجر به علائم مزمن التهاب مفاصل شود .دربسیاری از موارد اولین حمله بیماری در شست پا رخ می دهد.حمله به گونه ای است که نمی گذارد فرد بخوابد و انگشت پا بسیار دردناک ، متورم و قرمز می شود.علاوه برانگشت شست پا ،این بیماری مفاصل دیگر نظیر مچ پا،پاشنه،زانو و مچ دست ،انگشتان و آرنج را نیز درگیر می کند. بیماری نقرس معمولابعد از سن 35 سالگی اتفاق می افتد و اغلب مردان به آن مبتلا می شوند .
توصیه های تغذیه ای برای مبتلایان نقرس
در گذشته به نقرس، بیماری ثروتمندان گفته می شد؛ چراکه اعتقاد داشتند با پرخوری ارتباط تنگاتنگ دارد. ولی امروزه این بیماری را در تمام طبقات جامعه با گستردگی تمام می بینیم. تغییرعادات غذایی، عدم تحرک و پرخوری سبب شده که این بیماری گریبانگیر بسیاری از افراد شود. نقرس به دوصورت اولیه و ثانویه دیده میشود که در نوع اولیه اش عوامل ژنتیکی و اختلالات متابولیکی سبب افزایش اسیداوریک خون می شود و با بالا رفتن این ماده، التهاب دردناک مفاصل و رسوب اورات و سنگ کلیوی بروز می کند. درنوع ثانویه آن نیز اختلالات خونی و کلیوی دلیل ایجاد بیماری است
* مصرف الکل، اضافه وزن و چاقی به خصوص چاقی شکمی و انباشتگی چربی در اطراف شکم به بروز این بیماری کمک می کند.
در درمان نقرس رژیم محدود از پورین باید رعایت شود.
از آنجایی که بسیاری از غذاهای پروتئینی حاوی پورین هستند توصیه میشود دریافت پروتئین از 100 گرم در روز بیشتر نشود.
با کاهش مصرف گوشت،مرغ،ماهی و حبوبات،دریافت پورین هم کاهش می یابد.امعا و احشا مانند جگر،مغز و قلوه،خصوصا غنی از پورین هستند و بطور کل از رژیم غذایی حذف می شوند.ماهی ساردین نیز مقدار پورین بالایی دارد. سبزیجاتی که پورین بیشتری دارند عبارتند از:
اسفناج
مارچوبه
گل کلم
قارچ دراین رژیم، مصرف حبوبات مانند لوبیا،نخود و سویا و نیز آب گوشت نیز محدود می شود.
در رژیم کنترل کننده نقرس نکات زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
* شیر و ماست،تخم مرغ و پنیر منابع خوب پروتئین هستند که پورین زیادی ندارند نباید در نقرس محدود شوند.
*رژیم غذایی پرچرب وضعیت نقرس را تشدید می کند.
* مصرف الکل را قطع کنید.زیرا هر نوع الکلی بویژه آبجو سطح اسید اوریک را افزایش می دهد..
* وزن خود را در حد مطلوب حفظ نمایید.زیرا وزن زیاد باعث فشار به مفاصل شده و تولید اسید اوریک را نیز در بدن افزایش می دهد.در ضمن هر گونه کاهش وزن سریع نیز می تواند باعث افزایش اسید اوریک در خون شود..
* با کنترل دارویی نقرس،بیمار می تواند 60 تا 90 گرم گوشت هفته ای3 تا 4 بار مصرف کند.
* برای کمک به دفع اسید اوریک و جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه مصرف 10 تا 12 لیوان آب در روز توصیه می شود.
*مصرف گیلاس باعث کاهش اسید اوریک شده و در رژیم کنترل کننده نقرس توصیه میشود.
*کارشناسان تغذیه توصیه می کنند که در مصرف ویتامین ها احتیاط کنید؛مصرف زیاد مواد غذایی خاصی می تواند موجب تشدید نقرس گردد. به ویژه مصرف زیاد نیاسین (اسید نیکوتینیک) و ویتامین «آ» ممکن است موجب بروز بیماری نقرس شود. از زیاد مصرف کردن ویتامین «ث» بپرهیزید؛ این ویتامین افزایش دهنده تولید اسید اوریک است. هم چنین در مصرف کردن ویتامین «ب ۳» زیاده روی نشود؛ نیاسین جلوی خروج اسید اوریک را از بدن می گیرد. از مصرف خودسرانه مکمل های آهن جدا بپرهیزید. زیادی آهن در خون باعث ورود اسید اوریک در مفاصل می شود. قبل از افزایش میزان مصرف ویتامین ها با پزشک خود مشورت نمایید.
نرم افزار رژیم درمانی هایپر دایت