برنامه ریزی مناسب برای انجام دید و بازدیدها در طول دوره نوروز و بخصوص 3 روز اول ، این امکان را به ما می دهد که بتوانیم در این دوره، بدون خارج شدن از محدوده مجاز، از میهمانی هایمان هم لذت ببریم.
قسمت آجیل میهمانی های نوروز ما در گروه غذاهای پروتئینی قرار می گیرد. لذا با توجه به حجم آجیل مصرفی، سهم زیادی از گروه پروتئینی بوسیله آجیل تامین می شود و لذا برنامه وعد ه های غذایی مثل ناهار و شام باید به گونه ای طراحی شود که در آن از گوشت و حبوبات و تخم مرغ کمتر استفاده شود .
آجیل ها حاوی روغن و چربی هستند و همچنین در تهیه شیرینی جات نیز از روغن یا خامه یا کره استفاده می شود ، لذا بهتر است چربی های اضافه غذا و بخصوص چربی های گوشت قرمز را حذف کنید و البته از روغن کمتری در تهیه غذا استفاده شود .
لبنیات حضورچندانی در پذیرایی های نوروزی ندارد بنابر این مصرف روزانه 3 واحد لبنیات لازم است که استفاده از ماست در میان وعده ها و یا هنگام ناهار و شام وهمچنین پنیر یا شیر در وعده صبحانه، می تواند این نیاز را برطرف نماید.
سبزیجات هم در پذیرایی های نورزوی حضوری ندارد اما می تواند نقش مهمی در برنامه غذایی این ایام ایفا نماید. مصرف روزانه 5 تا 8 واحد سبزیجات به عنوان سیر کننده و حجم دهنده به وعد ه ها ، می تواند جلوی اشتهای زیاد شما را به غذاها بگیرد.
برای وعد ه های غذایی توصیه های ذیل شده است :
صبحان ه:
* صبحانه را طبق معمول میل نمایید .
* در وعده صبحانه یک و یا حداکثر به اندازه دو کف دست نان استفاده نکنید.
*حتما یکی از مواد غذایی گروه لبنیات شامل شیر یا پنیر را در وعده صبحانه استفاده کنید.
*از مربا بمقدار محدود استفاده کنید زیرا نقش میوه جات را دارد و در طول روز در دید و بازدید ها ، به اندازه لازم میوه دریافت می کنید ،
* استفاده ی به اندازه از خرما، توت یا کشمش در وعده صبحانه بجای قند مفید است
* مصرف عسل ، پنیر و خیار ، پنیر و گوجه ، تخم مرغ آ بپز یا روغن پز گزینه های خوبی برای صبحانه هستند. البته تخم مرغ جزو گروه پروتئین ها است ودر صورت استفاد ه ، باید مصرف آجیل را کم کرد .
* خوردن گردو با پنیر توصیه می شود و در صورت مصرف ، بهتر است آجیل کمتری در پذیرایی بردارید .
** اگر علاقمند استفاده از آجیل یا شیرینی هستید ، بخشی از پروتئین و کربوهیدرات مورد نیاز بدنتان از آن تامین می شود . لذا باید در ایام نوروز ناهار و شامتان را در ظروف کوچکتر از معمول سرو نمایید.
*سعی کنید حداقل نیمی از غذایی که می خورید شامل سبزی یا سالاد باشد . مثلا اگر برای ناهار 5 قاشق غذا خوری برنج و5 قاشق غذا خوری خورش و 5 قاشق غذا خوری هم ماست می خورید ، لازم است 15 قاشق سالاد یا 15 لقمه سبزی بخورید. با این کار هم سهم سبزیجات در برنامه غذایی تان به حد اعتدال نزدیک می شود و هم راحت تر و با استفاده از کالری کمتر سیر می شوید.
* از لبنیات کم چرب حتما به همراه وعده های غذای یتان استفاده کنید.
*ترجیحا ماست را با سبزیجات استفاده نمایید مانند ماست و خیار یا ماست و لبو ، ماست و کدو و ...
*تا حد امکان در غذا از روغن کمتری استفاده کنید و یا پس از طبخ روغن غذاها را جدا کنید . این امر به معنای آ بپز خوردن نیست.
* از انواع آش یا سوپ در وعد ه های غذایی اصلی استفاده کنید.
*عادات بد غذايي را كمرنگ كنید. نه اينكه عادات تغذيه اي نوروز را منسوخ كنيم .
در ایام دید و بازدید نوروزی ، هيچوقت به زور كسي را مجبور به خوردن غذا نکنید زیرا او ممکن است به اندازه نیازش مواد مغذی را از آجیل ، میوه و شیرینی مصرفی در منزل و یا میهمانی تامین کرده باشد .
* بعضي افراد خصوصا افراد ميان سال و سالمند ممكن است رژيمهاي خاصي داشته باشند و تعارف بيش از حد آنها را مجبور به مصرف ميكند كه براي شان مضر است.
* مراقب باشید كودكان هم حدي را در مصرف مواد شيرين رعايت كنند تا دچار مشکل نشوند ،
اگر در میهمانی تنوع در پذیرایی داشتید ، دقت کنید که برای حفظ سلامتی ، در انتخاب مصرف ميو ه ها در الویت اول باشد و مصرف آجیل در الویت دوم . در انتها ، اگر خیلی علاقه به شیرینی داشتید ، در درجه سوم شيريني را بردارید و البته از نوع کوچک و بدون خامه .
* ميز پذيرايي عيد را با ميو ه ها ، شيريني هاي كوچك ، آجيل كم نمك ، قطعات كوچك از ميوه هاي خشك شده يا برگه ها، تزيين كنيد .
* از پذيرايي با شيريني هاي تر و چرب ، شكلا تها ، شيريني هاي بزرگ ، كيك و آجیل های بوداده ونمک دار بپرهيزيد.
در اين ايام براي مهمانان تان چاي را كم رنگ و یا چای دارچینی و در استكان يا فنجا نهاي متوسط سرو كنيد. بهتر است در کنار قند ، كشمش يا توت خشك يا خرما هم بگذارید تا میهمانان از آن بجای قند استفاده كنند.
* اگر چاق هستيد، سعی کنید چای را تلخ و یا با توت بنوشيد.
*اگر در اين ايام به دليل ديد و بازديد ها فرصت پختن غذا نداريد، از غذاهاي حاضري كم چرب همراه با انواع سالاد استفاده كنيد
* مي توانيد براي یک هفته سبزيجات شسته شده را به روش مناسبي در يخچال نگهداري كنيد و هر شب با آنها براي خود و خانواده ، سالادهاي خوش مزه درست كنيد. كاهو، كرفس، هويج، انواع كلم ، انواع فلفل هاي دلمه اي، خيار، گوجه فرنگي، گل كلم از این دست مواد هستند.
* در انتخاب میوه دقت کنید تا انواع کم کالر ی تر را انتخاب کنید . مثلا انتخاب یک کیوی یا نارنگی از موز یا پرتقال بهتر است .
* مصرف سس ها را حذف کنید ولی در صورت علاقه ، سس سالاد را خودتان با روغن زيتون ، ماست ، سبز يهاي خشك معطر وادويه اي كه دوست داريد آماده نمایید.
باید توجه به تهیه و تغذیه بموقع و سر ساعت غذای کودکان شود تا بعلت گرسنگی مجبور به مصرف شیرینی و شکلات و ... نشوند.
مشکلات ناشی از ناپرهیزی غذایی در ایام نوروز
در ایام نوروز ، زياده روي در مصرف تنقلات ، شيريني و شكلات توسط كودكان ، باعث بروز مشكلات گوارشي مثل درد معده ، تهوع و استفراغ مي شود كه مانع مصرف وعد ه هاي اصلي غذا مي گردد و به اين ترتيب تداوم اين وضعيت به مدت دو هفته در تعطيلات ، مي تواند منجر به بروزمشكلات جدي در تغذيه آنها شود.
تغذیه و نوروز
* مشكل ديگر ، مشكلات دندان است بويژه اگر بعد از هر بار مصرف به بهداشت دندا نها و مسواك زدن توجه نشود. الزام به مسواک زدن بعد از خوردن شیرینی برای حفظ سلامتی مفید است.
* در مورد بزرگسالان نيز زياده روي در مصرف ، ممكن است منجر به مشكلات گوارشي و همچنين افزايش انرژي دريافتي و در نتيجه اضافه وزن شود
* در مورد افرادي كه مبتلا به قند خون و يا چربي خون بالا هستند زياده روي در مصرف ، باعث اختلال در وضعيت سلامت آنها خواهد شد .
براي برخورداري از تعطيلات همراه با آرامش و سلامتي ، تعادل در مصرف مواد غذايي را در ايام نوروز حتما در نظر بگيريد.
نرم افزار رژیم درمانی هایپر دایت