عدم تحمل لاكتوز يك ناتواني در هيدروليز قند شير (لاكتوز) محسوب ميشود كه عمدتاً در اثر كمبود آنزيم لاكتاز اتفاق ميافتد. عدم تحمل لاكتوز تحت تأثير سن و عوامل ژنتيكي مي باشد و با افزایش سن افزایش مییابد.در صورت فقدان یا کاهش فعالیت این آنزیم، لاکتوز موجود در شیر بصورت دست نخورده وارد روده بزرگ شده و در آنجا تحت تاثیرمیکروارگانیسم های روده ای،تولید گاز نموده که سبب شکم درد،نفخ وگاهی اسهال و تهوع می گردد این عارضه را عدم تحمل لاکتوز می نامند.
براي کساني که عدم تحمل به شير دارند توصيه مي شود :
افرادیکه به هر دلیلی توانایی تحمل به لاکتوز شیر را ندارند چند راه حل برای این افراد پیشنهاد می شود
* استفاده ازمقادير کم شير را شروع کنند و تدريجا آن را افزايش دهند . از یک چهارم استکان شیر شروع شود ،هفته بعد نصف استکان ، بعد سه چهارم استکان تا در نهایت به یک استکان کامل برسد. در این مدت آنزیم لاکتاز کم کم در روده ساخته می شود.
* از مصرف شير به هنگام ناشتا بودن پرهيز کنند.
* از شیرهایی استفاده کنند که ميزان لاکتوز کم دارند و تحت نام شیر بدون لاکتوز به فروش می رسند.
*شیرهای پرچرب یا همراه با کاکائو (تهیه شده در منزل) بهتر از شیر کم چرب تحمل می شود.
کاکائوی اضافه شده به شیرتخلیه ی معده را کندتر می کند.
*می توانند از قرصهای حاوی آنزیم لاکتاز که در داروخانه ها به فروش می رسد پس از خوردن شیر استفاده کنند.
*بهترين جايگزين شير در افرادي که شير را تحمل نمي کنند ، ماست مي باشد.
*ماست به دلیل دارا بودن باکتری های اسید لاکتیکی از جمله: لاکتو باسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس، بهتر از شیر در این افراد پذیرفته می شود. با این که ممکن است در هر واحد ماست حدود 17 گرم قند لاکتوز وجود داشته باشد، ولی به دلیل فعالیت این باکتری ها و در نتیجه تولید آنزیم لاکتاز توسط این باکتری ها، لاکتاز موجود در آن به راحتی هضم و جذب می شود.
*پنير هم منبع خوب کلسيم است .
*از منابع ديگر کلسيم سبزيجات برگ سبز ،کلم بروکلی، کلم بروکسل، انجیر خشک، بادام و ماهی ساردین که در میان غذاهای غیر لبنی حاوی بالاترین میزان کلسیم هستند.
*آب میوه هایی که با کلسیم غنی سازی شده اند.
*محصولاتی که از سویا به دست می آیند و با کلسیم غنی سازی شده اند، مانند شیر سویا