نوبت دهی اعتماد پرداز

 

 

جهت بهبود طعم غذاها از آبلیمو طبیعی(که فاقد نمک است)استفاده نمایید.

2-غذاهای حاوی پتاسیم بالا باید محدود شوند.شامل:

سبزیجات پر پتاسیم : کدوحلوایی، قارچ (بخصوص قارچ پخته)،براکلی، نخود، اسفناج (بخصوص اسفناج پخته) کرفس ، جعفری، ترخون، سیر، فلفل،کنگر، چغندر، بامیه، فلفل تند، گوجه فرنگی، (گوجه فرنگی خام یا پخته فقط به اندازه یک عدد متوسط در روز مجاز است) ،سیب زمینی (مگر آنکه پوست آن گرفته شود و 8 ساعت پیش از پختن در آب خیسانده شود).

(از سبزیجات کم پتاسیم استفاده کنید مانند: خیارپوست کنده، جوانه حبوبات، کاهو، کلم خام ، لوبیاسبز، فلفل سبز، کدو سبز، بادمجان)

توجه شود که: پختن سبزی‌ها سبب بالا رفتن مقدار پتاسیم قابل جذب آنها می‌شود. بنابراین بهتر است سبزی‌ها به شکل خام مصرف شوند یا بعد از پخت آب آن ها دور ریخته شده و باقیمانده سبزیجات مصرف شود .

جهت کاهش میزان پتاسیم سبزیجات می توان به این طریق عمل کرد:

 

سبزیجات خام پس از شستن به قطعات کوچک و باریک خورد شود . قبل از خورد شدن پوست سیب زمینی – هویج و دیگر سبزیجات دارای پوست بایستی گرفته شود . سبزیجات با آب گرم به خوبی شسته شود .

سپس در طول شب در آب گرم خیسانده شده و در صورت امکان هر 4 ساعت  آب آن تعویض گردد.

مجددا" سبزیجات بایستی با آب گرم شسته شود .

سپس سبزیجات مورد نظر را می توان به صورت خام مصرف کرد یا با مقداری آب پخت و آب پخت را دور ریخت .

 

میوه های پر پتاسیم

موز،خرما،انجیر،زردآلو،آلوزرد،کیوی،طالبی،گرمک،پرتقال،شلیل،آووکادو،میوه های خشک(مانند انجیر خشک،برگه زرد آلو،آلو بخارا)

(ازمیوه‌های کم‌پتاسیم استفاده کنید مانند: سیب‌، نارنگی ، گریپ‌فروت،زغال‌اخته،لیمو ترش

 نرم افزار رژیم درمانی هایپر دایت 

حبوبات  پر پتاسیم

(نخود- عدس – لوبیا ) حاوی مقدار زیادی پتاسیم هستند و بهتر است به شکل محدود مصرف شوند و قبل از مصرف نیز چند ساعت در آب خیسانده شده و سپس آب آن ها دور ریخته شود . این روش سبب کاهش میزان پتاسیم حبوبات می شود .

نوشیدنی های ورزشی

 

شیر سویا – کره بادام زمینی – شکلات و ملاس نیز از جمله مواد غذایی حاوی پتاسیم بالا هستند .

 

جانشین های نمک ( نمک رژیمی ) که جهت کاهش فشار خون بالا استفاده می شود ، حاوی کلرید پتاسیم می باشد . بنابراین بیمارانی که مبتلا به افزایش پتاسیم خون هستند، بایستی از مصرف این نوع نمک خودداری نمایند .

 

3-غذاهای  حاوی فسفر بالا باید محدود شوند:

لبنیات ( شیر – ماست – پنیر – کشک – بستنی (به استثنای بستنی یخی)

نان های سبوس دار (از جمله نان جو)،بیسکویت های سبوس دار(از جمله بیسکویت ساقه طلایی)،جوانه گندم

ماهی ساردین و میگو

حبوبات (مانند عدس)

نوشابه  های سیاه(همانند کوکاکولا)

مغزها ( بادام – پسته – گردو – تخمه – فندقو...)

دل – جگر – قلوه –مغز- سوسیس،کالباس،سویا،زرده تخم مرغ

خیساندن حبوبات چند ساعت قبل از مصرف و سپس دور ریختن آب آن سبب کاهش میزان فسفر حبوبات می شود .

به دلیل وجود مقادیر زیاد فسفر در لبنیات – در برخی از بیماری های کلیوی باید مصرف این گروه غذایی بسیار محدود شود . معمولا " این بیماران مجاز به مصرف حداکثر نصف لیوان ( 125 سی سی ) شیر یا ماست و حداکثر 30 گرم پنیر بی نمک ( تقریبا" به اندازه یک قوطی کبریت) در روز هستند .

سویا(در صورت مصرف سویا بجای گوشت بایستی سویا را حدود 24 ساعت در آب خیس نمایید و چندین بار نیز آب آنرا تعویض نمایید تا بخشی از فسفر و پتاسیم زیاد موجود در سویا دفع شود)

  

4- از مصرف آب خورشت ها،آب گوشت ها ،آب غذاها و آب کمپوت پرهیز نمایید. (این مواد غذایی را می توانید به میزان کم در 30-45 دقیقه اول همودیالیز مصرف نمایید)

5- روغن مصرفی حتما از نوع روغن مایع و به ویژه روغن کلزا( یا کانولا) باشد.

6- از سرخ کردن غذاها در روغن و مصرف غذاهای سرخ شده تا حد ممکن خودداری فرمایید.غذاها بصورت آب پز یا کبابی با حداقل روغن تهیه شود و از تهیه مواد غذایی با چربی های جامد وآماده مانند پیتزا جدا پرهیز شود.

7-از مصرف چربی گوشت ها ،پوست مرغ،پوست ماهی،لبنیات پرچرب،سس های سفید،کله پاچه،مغز،زرده تخم مرغ،میگو،کره،خامه،پنیر پیتزا،شیرینی های خامه ای وچیپس پرهیز نمایید.در هفته حداکثر1 تا 2 عدد تخم مرغ بیشتر مصرف نکنید،استفاده از سفیده تخم مرغ بعنوان جانشین گوشت بدون اشکال است.

8-توصیه می شود بخش عمده گوشت مصرفی از نوع گوشت سفید بخصوص مرغ باشد.

9-از مصرف زیاد قند،شکر،شربت ،نوشابه،آبمیوه های صنعتی،مربا،عسل،آب نبات،شکلات،شیرینی ها و سایر مواد غذایی حاوی شکر پرهیز نمایید.(بخصوص افرادیکه تحت دیالیز صفاقی می باشند)

10- مصرف پنیر تنها در میزانی که در رژیم غذایی گذاشته شده است مجاز می باشد،جهت مصرف پنیر همراه با صبحانه باید پنیر از شب قبل در آب گذاشته شود تا نمک آن گرفته شود و قبل از مصرف نیز شسته شود.

11-از مصرف غذا در هنگام تماشای تلویزیون یا مطالعه کردن پرهیز نمایید،چراکه این امر سبب عدم تمرکز در هنگام غذا خوردن و در نتیجه مصرف بیش از حد مواد غذایی می گردد.

12- غذاها را کاملا بجوید و به آهستگی میل نمایید.

13- به دلیل کم‌اشتهایی مبتلایان به این بیماری، بهتر است تعداد وعده‌های غذایی مصرف روزانه را افزایش و حجم هر وعده کاهش یابد.

14- بيماران بايد مصرف مايعات را نيز کنترل کنند. اين بيماران اگر تحت دياليز نيستند، مصرف مايعات را محدود نکنند مگر اين که مشکل تجمع مايع را پيدا کنند. به اين ترتيب آن ها بايد فقط وقتي تشنه مي ‌شوند، آب بنوشند.

 رعایت نکات زیر در کاهش احساس تشنگی و در نتیجه کاهش دریافت مایعات موثر است  

از مصرف مواد غذایی حاوی سدیم ( نمک ) زیاد اجتناب شود .

 از میوه ها و سبزی های منجمد استفاده شود .

 برای رفع تشنگی از تکه های یخ به جای آب استفاده شود .

آبلیمو سبب تحریک ترشح بزاق می شود . بنابراین بخشی از مایعات روزانه همراه با آب لیمو دریافت شود .

جویدن آدامس ( بدون قند ) سبب افزایش ترشح بزاق می شود . 

15- روزانه حداقل 0.5 تا 1 ساعت فعالیت بدنی از قبیل پیاده روی داشته باشید.

نرم افزار رژیم درمانی هایپر دایت