پروستات غده ای است که در زیر مثانه قرار دارد و مجرای دفع ادرار را دربرگرفته است . این غده عضلانی به اندازه یک گردو است و از طریق ترشح مایعی به هنگام انزال،تغذیه اسپرم را برعهده دارد.این غده فقط درآقایان وجود دارد و عمدتا آقایان تا قبل از بروز اختلالی درآن ،از وجود این غده بی اطلاع هستند.مهمترین اختلالاتی که ممکن است در پروستات به وجودآید عبارتند از:
1- سرطان پروستات (به عنوان دومین سرطان کشنده بعد از سرطان ریه در آقایان).
2- بزرگ شدن(تورم و یا تومور غیرسرطانی) پروستات معروف به هیپرپلازی یا هیپرتروفی پروستات.
3- التهاب پروستات
4- سرطان پروستات ناشی از رشد غیرقابل کنترل سلول های پروستات و معمولا دارای علایم زیر است:
تکرر ادرار بویژه در شب ، منقطع بودن ادرار، احساس درد و سوزش در هنگام خروج ادرار،احساس درد در قسمت پایین کمر ولگن خاصره،وجود خون در ادرار.
عوامل مهم در افزایش سرطان پروستات
1- رژیم های حاوی غذاهای چرب(اسیدهای چرب اشباع شده) و گوشت ها به خصوص در افراد چاق.
2- مصرف گوشت های حاوی اسیدآراشیدونیک و گوشت های خام
3- رژیم های غذایی حاوی اسید آلفالینولنیک و یا وجود سطح بالای این ماده در خون
4- مصرف زیاد گوشت قرمز
عوامل مهم در کاهش سرطان پروستات
1- مصرف فیبرهای گیاهی (حاوی سلولز و همی سلولز) و پروتیین های گیاهی نظیر سویا به دلیل داشتن ایزوفلانی به نام Genistein که مانع رشد سلول های سرطانی می شود.
2- مصرف سبزیجات مانند انواع کلم ها(کلم گل،کلم پیچ،کلم تکمه و...)به دلیل داشتن ترکیباتی نظیر ایندول کربونیل ،گلوکاریک اسید(کلسیم دی گلوکارات) و سولفورافان.
3- مصرف گوشت ماهی به دلیل وجود اسیدهای چرب امگا3
4- مصرف سلنیوم ،ویتامین های D ,E و عنصر روی.
تورم پروستات که به خصوص در افراد مسن، ناشی از بزرگ شدن غده پروستات است ،علایمی نظیر : مشکلات دفع ادرار،جریان ضعیف و منقطع بودن ادرار،تکرر ادرار به خصوص در شب ،عدم توانایی دفع ادرار برای کوتاه مدت و احساس تخلیه شدن کامل مثانه پس از خروج ادرار را به همراه دارد.
علاوه بر موارد فوق چنانچه تورم پروستات بیش از حد طبیعی باشد، می تواند موجب اختلال در حرکات دودی معده(اسهال،یبوست) ،نارسایی کلیه(مانند افزایش فشارخون وضربان قلب،عفونت پرده های اطراف قلب،رنگ پریدگی بستر ناخن) و اختلالات عصبی شود.
به منظور پیشگیری از تورم پروستات علاوه بر رعایت نکات ذکر شده،مصرف مواد غذایی حاوی مس و روی،اسیدهای آمینه گلایسین ،آلانین ،گلوتامین و رنگدانه لیکوپن (رنگ قرمز گوجه فرنگی) بسیار موثر و حایز اهمیت است.
همانطور که بیان شد، علت التهاب پروستات ،عوامل باکتریایی است. بنابراین مصرف آنتی بیوتیک هایی که طبق تجویز و با صلاحدید پزشک متخصص انجام می گیرد،می تواند در درمان این عارضه مفید باشد. هم چنین انجام ورزش های متناسب می تواند تاثیرگذاری داروها را افزایش دهد.
در کنار مصرف مواد غذایی مناسب برای پیشگیری از ابتلا،چنان چه بیماری حاد شود،می توان از گیاهان دارویی مفید برای درمان اختلالات پروستات (بویژه تورم) بهره جست. ازجمله گیاهان دارویی می توان به نخل اره ای ایرانی،گزنه ،کدوی پوست کاغذی،کتان روغنی،شیرین بیان،قارچ گانودرما،جین سینگ آسیایی ،تویا،سویا،ادریسی،دم اسب،ذرت،شبدرقرمز،چای سبز، انگورخرس ،ملون تلخ(خربزه وحشی )،بارهنگ(اسفرزه)آبی و خربزه درختی اشاره کرد.
نرم افزار رژیم درمانی هایپر دایت