آلزايمر نوعي زوال عقلي تدريجي است .در اين بيماري حفره هايي در بافت مغز ايجاد مي شود كه نشانه هايي ماننداختلال در درك و بيان مطلب،از دست دادن حافظه،حواس پرتي، نشناختن اشياء و ناتواني در انجام كارهاي ظريف وساده را بوجود مي آورد.
آيا آلزايمر قابل پيشگيري است ؟
گرچه تعريف دقيقي براي جلوگيري از آلزايمر وجود ندارد اما مداركي وجود دارد كه نشان مي دهد داشتن فعاليت منظم ،جلوگيري از چاقي و افزايش وزن،نگهداشتن كلسترول و فشارخون در حد طبيعي و داشتن يك رژیم غذايي سالم غني از آنتي اكسيدان ها،ويتامينC و E و روغن ماهی می تواند تا حدودی از این بیماری جلوگیری کند.علاوه بر اينها تحقیقات دانشمندان نشان داده است كه بعضي داروها مي توانند سير زوال عملكرد رواني را در موارد خفيف تا متوسط آلزايمر كاهش دهند.
نكات مهم تغذيه اي در آلزايمر:
- بهتر است از همه گروه هاي غذايي و به ميزان متعادل استفاده شود.
- توصيه مي شود مواد غذايي در حجم كمتر و در تعداد دفعات بيشتر مصرف شوند.
- بايد مصرف چربي هاي اشباع و حاوي كلسترول بالا(مانند چربي هاي حيواني ، روغن نباتي جامد،كره و ...)محدود و كنترل شود.
- بهتراست مصرف قندهاي ساده (قند ،نبات ،شكر ،مربا و ...)كاهش يابد.
- توصيه مي شود مصرف نمك و غذاهاي شور كاهش يابد.
- مصرف آب و مايعات به مقدار كافي توصيه مي شود.
- در صورت وجود اختلال در بلع ،تغيير غلظت غذ ا(تهيه غذابه صورت پوره) يا خرد نمودن غذاها توصيه مي شود.
- استفاده بيشتر از منابع غذايي حاوي امگا3 مانند غذاهاي دريايي(ماهي)توصيه مي شود.
- اگر دریافت هر یک از سه ویتامین B12،اسیدفولیک یا B6 کم باشد ترکیب سمی در بدن تولید می شود که این ماده سمي به رگ ها آسيب مي رساند و منجر به بروز آلزايمرمي شود . گوشت بدون چربي ،سبزيجات برگي شكل سبز رنگ،غلات كامل ،حبوبات ،شير و لبنيات و تخم مرغ منابع غني اين ويتامينها هستند كه بايد به ميزان كافي در رژيم غذايي روزانه مصرف شوند.
- ويتامينها و املاح ضد سرطان مانند ويتامينهايD وE و املاحي مانند سلنيوم در بهبود بيماري موثرهستند. زرده تخم مرغ ،شير ماهي،سبزيجات برگي شكل سبز رنگ، جوانه گندم ،روغنهاي گياهي حاوي اين ويتامينها و املاح مي باشند.
- افزايش مصرف فيبر و مايعات خوراكي براي پيشگيري از يبوست توصيه مي شو د .فيبر در سبزيجات و ميوه جات تازه به وفور يافت مي شود.
در طب سنتي مصرف زردچوبه و موادغذايي حاوي فنل ها مانند چاي سبز،جنسينگ در بهبود بيماري آلزايمر توصيه مي شود.
عوامل خطر در بيماري آلزايمر:
-1 مصرف كم چربي هاي مفيد (امگا 3) ،سبزيجات،ويتامينهاي ب 6 ، ب 12 و اسيد فوليك
-2 دريافت زياد انرژي و چربي هاي اشبا ع (مانندروغن جامد و چربي هاي حيواني)
-3 عدم فعاليت بدني منظم و ورزش
-4 استعمال دخانيات
-5 چاقي و اضافه وزن
-6 داشتن چربي خون بالا(كلسترول بالا)
-7 ديابت